water besparen in de tuin

VErduurzaam jouw tuin

Per jaar gebruiken we gemiddeld 1.100 liter water om onze tuin te besproeien, puur om te voorkomen dat onze bomen en planten uitdrogen. Er wordt echter nog steeds veel kraanwater gebruikt. Ontdek hier hoe je water kan besparen en slimmer om kan gaan met regenwater in je tuin. 

 

 

10 tips om water te besparen in de tuin

Water besparen in de tuin

1. Regenwater opvangen

Plaats regentonnen of regenwateropslagsystemen bij je regenpijpen om regenwater op te vangen. Regenwater is van nature zacht en vrij van chemicaliën, waardoor het een uitstekende keuze is voor het besproeien van planten. Het kan ook helpen om overloopwater van je dak af te leiden, waardoor mogelijke overstromingen worden voorkomen.

2. Gebruik regenwater voor irrigatie

Gebruik het opvangen regenwater om je planten en bomen water te geven, vooral tijdens droge periodes. Dit vermindert je afhankelijkheid van kraanwater voor irrigatie.

3. Installeer een druppelirrigatiesysteem

Overweeg om een druppelirrigatiesysteem te installeren. Druppelirrigatie levert water direct bij de wortels van de planten, waardoor er minder water verloren gaat door verdamping en overspray.

4. Mulch gebruiken

Bedek de bodem rond planten en bomen met een laag mulch om vocht vast te houden. Mulch helpt verdamping verminderen en de grond vochtig te houden, waardoor je minder vaak water hoeft te geven.

5. Kies droogtetolerante planten

Kies voor planten en bomen die goed gedijen in droge omstandigheden en minder water nodig hebben. Inheemse planten zijn vaak goed aangepast aan de lokale omstandigheden en vereisen over het algemeen minder water.

6. Geef op het juiste moment water

Geef je planten water in de vroege ochtend of late avond wanneer de temperaturen koeler zijn. Dit minimaliseert verdamping en maximaliseert de opname van water door de planten.

7. Gras beperken

Verminder de oppervlakte van je grasveld, aangezien gazons veel water vereisen om gezond te blijven. Overweeg om delen van je tuin te beplanten met droogtetolerante bodembedekkers of struiken.

8. Vang overloopwater op

Zorg ervoor dat je overloopwater van sproeiers of irrigatiesystemen niet verloren gaat. Leid het overloopwater naar plantenbedden of grasvelden om het te gebruiken.

9. Eén keer per week veel water

Geef liever je tuin één keer per week water, dan elke dag een beetje. Zo leren je planten om beter tegen droogte te kunnen.

10. Waterzuinige technologie

Overweeg om waterbesparende technologieën te gebruiken. Bouwblauw geeft inzicht in een aantal mogelijkheden.

Heb jij een waterbesparingstechnologie? Laat het dan weten!

Waterbesparingstechnologieën

Heb jij een waterbesparingstechnologie voor in de tuin die je graag wilt aanbieden? Bouwblauw helpt je daarbij. Dan gaan we samenwerken aan een duurzame toekomst waar waterbesparing de nieuwe norm wordt. 

barrel, nature, wooden-837976.jpg

Technologie 1

leaf, green, foliage-1001679.jpg

Technologie 2

rose, flower, dew-339236.jpg

Technologie 3

meadow, field, grass-3375052.jpg

Technologie 4

Benieuwd naar andere bespaartips?

Bekijk ook andere tips om water te besparen in en om jouw huis. 

Scroll naar boven