WAter besparen in de keuken

Verduurzaam jouw keuken

In de keuken wordt er aanzienlijk veel water verbruikt- denk maar eens aan de wasmachine, groente koken, thee zetten en handen wassen. Maar wist je dat het eigenlijk heel gemakkelijk is om het waterverbruik in de keuken te verminderen. Wij helpen je graag op weg met waterbesparingsmaatregelen in de keuken. Dan kan je ook aanzienlijk besparen op je energierekening. Interessant feit: ruim 20 procent van het gasverbruik wordt toegeschreven aan de keuken en badkamer. 

Bekijk daarom snel de tips. 

10 tips om water te besparen in de keuken

Water besparen in de keuken

1. Waterbesparende kranen en sproeiknoppen.

Overweeg het installeren van waterbesparende kranen en sproeiknoppen. Deze apparaten verminderen de waterstroom zonder dat je aan het gebruiksgemak hoeft in te leveren.

2. Spoelbak stop gebruiken

Gebruik een stop in de gootsteen tijdens het afwassen of schoonmaken. Hierdoor voorkom je dat er onnodig veel water wegstroomt.

3. Handwas versus vaatwasser

Als je een vaatwasser hebt, zorg dan voor dat je deze alleen gebruikt wanneer deze vol is. Dit is meestal efficiënter dan met de hand afwassen.

4. Vooraf spoelen vermijden

Bij gebruik van de vaatwasser is het meestal niet nodig om de vaat vooraf uitgebreid af te spoelen. Schraap de etensresten gewoon in de vuilnisbak voordat je de vaat in de vaatwasser plaatst.

5. Efficiënte kookmethoden

Kies bij het koken voor efficiënte methoden zoals stomen of koken met minimale hoeveelheden water in plaats van overmatig water te gebruiken.

6. Hergebruik van kookwater

In plaats van het kookwater weg te gooien, kun je het laten afkoelen en gebruiken om planten water te geven of als basis voor soepen en sauzen.

7. Ontdooi voedsel in de koelkast

Laat voedsel in de koelkast ontdooien in plaats van onder stromend water. Dit bespaart zowel water als energie.

8. Gebruik een waterfilter

Overweeg om een waterfilter te gebruiken in plaats van flessenwater te kopen. Hierdoor hoef je mid

9. Reparatie van lekkende kranen

Een druppelende kraan kan tot wel duizenden liters water per jaar verspillen. Zorg ervoor dat alle kranen goed zijn afgedicht en repareer lekkages zo snel mogelijk

10. Bewust zijn van je waterverbruik

Probeer bewust om te gaan met water in de keuken. Laat bijvoorbeeld de kraan niet onnodig lopen tijdens het handen wassen of groenten spoelen.

Heb jij een waterbesparingstechnologie? Laat het dan weten!

Waterbesparings technologieën

Heb jij een waterbesparingstechnologie voor in de keuken die je graag wilt aanbieden? Bouwblauw helpt je daarbij. Dan gaan we samenwerken aan een duurzame toekomst waar waterbesparing de nieuwe norm wordt. 

tap, black, faucet-791172.jpg

Technologie 1

home, kitchen, interior-5835289.jpg

Technologie 2

kitchen, interior design, oven-6914223.jpg

Technologie 3

water, nature, tap-2825771.jpg

Technologie 4

Benieuwd naar andere bespaartips?

Bekijk ook andere tips om water te besparen in en om jouw huis. 

Scroll naar boven