Skip links

WATER BESPAREN IN JOUW BADKAMER

VERDUURZAAM JOUW BADKAMER

Wist je dat de badkamer de grootste waterverbruiker in ons huis is?
Het is verrassend hoe snel het waterverbruik kan oplopen, vooral tijdens het douchen. Gemiddeld verbruiken we per persoon al 46 liter per douchebeurt! Maar we hebben goed nieuws: de douche is dus ook de beste plek waar je op simpele manieren zowel water als gaskosten kunt besparen.
Wil jij weten wat je kan doen? Ontdek op deze pagina welke maatregelen jij vandaag al kan maken. Bekijk daarom snel de tips. 

10 TIPS OM WATER TE BESPAREN IN DE BADKAMER

1. DOUCHE KORTER

De gemiddelde Nederland doucht vijf keer per week 8 minuten lang. Blijf gerust douchen, maar gewoon wat korter. Maximaal 5 minuten is het advies.  Je kan gemakkelijk korter douchen door bijvoorbeeld een douchetimer te nemen. Maar dat kan ook door een douche playlist te maken met nummers tot 5 minuten. Leg je telefoon wel op een veilige afstand. 

2. WATERBESPARENDE DOUCHEKOP

Instaleer een waterbesparende doucheknop. Deze vermindert de hoeveelheid water die wordt gebruikt tijdens het douchen, terwijl je nog steeds kunt genieten van een comfortabele douche-ervaring.

3. KRAAN MET LAGE DOORSTROMING

Vervang oude kranen door kranen met een lage doorstroming. Deze kranen verminderen de hoeveelheid water die wordt gebruikt zonder dat dit ten koste gaat van de functionaliteit.

4. REPAAREER LEKENDE KRAAN

Heb je een lekkende kraan? Vervang deze dan. Een lekkende kraanis vervelend om naar te luisteren, maar daarnaast verspil je ook nog eens veel water. Lekkende kranen kunnen gemakkelijk worden gerepareerd. Dit kan onnodige waterverspilling voorkomen.

5. STOP IN WASTAFEL

Gebruik een stop in de wastafel bij het scheren of gezicht wassen, zodat er geen onnodig water verloren gaat. 

6. HERGEBRUIK VAN GRIJS WATER

Overweeg om grijs water (bijv. water van de wastafel of douche) te hergebruiken om het toilet door te spoelen of om planten water te geven. Zorg er wel voor dat het water geen chemische stoffen bevat die schadelijk kunnen zijn voor planten. 

7. TOILET MET DUBBELE SPOELFUNCTIE

Als je het toilet vervangt, overweeg dan een toilet met een dubbele spoelfunctie. Hiermee kun je kiezen tussen een grote en kleine spoeling, afhankelijk van de behoefte. 

8. REGELMATIG ONDERHOUD

Zorg ervoor dat je toiletten en leidingen regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden om waterverlies door lekken te voorkomen.

9. DOUCHEN IN PLAAT VAN BADEN

Een douch verbruikt over het algemeen minder water dan een bad. Kies dus indien mogelijk voor douchen in plaats van het nemen van een bad.

10. BEWUST ZIJN VAN JE WATERGEBRUIK

Het is belangrijk om je bewust te zijn van je watergebruik in de badkamer. Zet de kraan uit wanneer je hem niet nodig hebt, en vermijd verspilling. 

Heb jij een waterbesparingstechnologie? Laat het dan weten!

WATERBESPARINGS TECHNOLOGIËN

Heb jij een waterbesparingstechnologie voor in de badkamer die je graag wilt aanbieden? Bouwblauw helpt je daarbij. Dan gaan we samenwerken aan een duurzame toekomst waar waterbesparing de nieuwe norm wordt. 
tap, black, faucet-791172.jpg
This website uses cookies to improve your web experience.